Det var et helt ufarligt spring på trampolinen, der viste sig at smadre Stephanie Beeses knæ. Et opvarmningsspring med halvanden skrue – et nemt spring på hendes niveau. Men springet kostede den unge gymnast fra Svendborg gymnastikforening ikke bare et, men to korsbånd i knæet. Det er næsten to år siden, og 18-årige Stephanie Beese knokler stadig bravt for at vende tilbage til gymnastikken.
Som ung talentfuld gymnast havde Stephanie Beese selvfølgelig valgt en gymnastik-efterskole, men det blev ikke det ophold på Vejstrup Efterskole, hun havde planlagt. Det første halve år gik med genoptræning af knæet frem mod operationen i januar sidste år.
”Selvom jeg på intet tidspunkt kunne lave gymnastik, var det fantastisk at være der. Året blev ikke som forventet, men det var uforglemmeligt, selvom jeg havde min skade,” fortæller Stephanie Beese, der i starten af året var til etårstjek efter operationen.
”Det går fremad vil jeg sige. Lægerne sagde, at alt så og virkede helt okay. Det skal så siges, at det er ud fra omstændighederne. En operation af begge korsbånd er en stor skade.”
Det sidste halve år på Vejstrup Efterskole, hvor kammeraterne var til den ene store opvisning efter den anden, stod den på en ny omgang genoptræning for Stephanie efter operationen. Alt var forfra. Helt fra bare at kunne bøje og strække benet. Men de mange venner på skolen og lærerne var en god støtte i en hård mental proces, fortæller hun.
I sommer forlod Stephanie Beese efterskolen og begyndte i 1.g. på Svendborg Gymnasium og Svendborg Sportsakademi. Samtidig vendte hun tilbage til sin klub SG – Svendborg Gymnastikforening, der er i g
ang med at bygge et Team Gym-hold op på kvindesiden. Klubben har nu så mange dygtige, egne talenter, at der var behov for et konkurrencehold. De træner sammen tre dage om ugen – og Stephanie er med.
”Vi vil gerne fastholde de piger, der ikke skifter til rytmisk gymnastik, som mange gør i den alder. Team Gym er et fantastisk træningsfællesskab, det giver noget i en klub, at der ikke kun er et herrehold, flere af dem er også trænere i ungdomsafdelingen, så der er mange synergier ved det,” fortæller Jacob Kramer, udviklingschef i Svendborg Gymnastikforening. Han har også tidligere været træner for Stephanie Beese.
”Hun har altid været utrolig dygtig. Et stort talent. Teknisk meget dygtig. Og så er hun god til at træne. Hun elsker fordybelsen, gentagelsen, det at øve sig. Og det hjælper hende nu,” mener Jacob Kramer, der tror, at træningsmiljøet i en Team Gym-gruppe giver noget fællesskab, hvor man ikke hele tiden skal udtages. Stephanie kan bare være med. Alligevel er det hårdt at se de andre springe, når man i to år har kæmpet for at komme tilbage i trampolinen.
Lige nu kan Stephanie Beese ikke sige, om hun kommer til at springe igen. Nu er hun nået dertil, hvor hun endelig kan gøre det, hun plejer i en almindelig hverdag.
”Jeg er også begyndt at lave bitte små spring, men mangler stadig noget funktion og styrke i benet, før det bliver prøvet helt rigtigt af med spring. Mit mål er at komme til at springe igen. Jeg gør, hvad jeg kan, men jeg ved, der er lang vej endnu,” lyder det fra den unge gymnast.
Stephanie Beese får blandt andet hjælp til genoptræningen fra en fysioterapeut, der er tilknyttet Svendborg Sportsakademi, der hjælper unge elitesportsudøver med alt, de har brug for i en hverdag, hvor der jongleres med sport, lektier, venner, skader og meget mere.
”Hun er skabt af noget særligt. Da hun som lille begyndte til gymnastik første gang, havde hun brækket armen, men det holdt hende ikke tilbage. Hun kunne fx sagtens lave vejrmøller. Der skal også et særligt mindset til at blive i sådan et langt genoptræningsforløb,” siger udviklingschefen.
”Vedholdenhed. Det er hun god til. Blive ved. Ikke bare give op. Det er nogle gode egenskaber at have i den her verden – i det hele taget. Og her er hun også en rollemodel over for andre i klubben.”